Upplev 1700-talsmiddag med dans på Christinehof slott

Fasan paj på 1700-tals middag

Mia Gröndahl
John Wickman
Annette Helmers
Peder Lamm

Medverkande:
Peder Lamm, måltidsciceron
Annette Helmers, cellist, musicerar vid måltiden och dansen
John Wickman, dansmästare, framträder med danspartner Elena Mikheeva
Mia Gröndahl, värdinna och saltvakterska Stephen Radcliffe och Linda Hallberg, köksmästare Stephen Radcliffe och Linda Hallberg, köksmästare

Tänk att få bjuda på en riktig 1700-talsmiddag på slottet!

Det är en dröm som nu går i uppfyllelse. Den 13 augusti dukar vi upp ett fantastiskt bord med mer än 15 rätter från Gustaf Abraham Pipers kokbok, som han skrev för hand 1739 till sin unga hustru Märta Sture. Vi den tiden bodde Gustaf och Märta, som för övrigt var Christina Pipers barnbarn, på Tunbyholm utanför Smedstorp.

Christinehofs 1700-talsmiddag tillagas av Stephen Radcliffe och Linda Hallberg, ägare till restaurang Stationen i Lövestad. I den långa renommé av restauranger där han kockat är bland annat Grand i Lund, The Lodge i Genarp, Hotell Mossbylund i Abbekås, Villa Strandvägen och Upp eller ner/Litemer i Ystad. Vi är mycket glada att Stephen och Linda har antagit utmaningen att laga rätterna till vår 1700-talsmeny! (Hela menyn finns längre ner i texten.)

När Christinehof stod färdigt 1741 bjöds det på middagar i stora matsalen. Två kungapar har varit gäster på Christinehof, Fredrik I och Ulrika Eleonora, Karl XII:s syster. Samt Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika, Gustav III:s föräldrar. Vad som serverades vid dessa tillfällen är okänt, men den som vet en hel del om hur en middag på 1700-talet gick till är vår måltidsciceron Peder Lamm, och han beskriver middagsbjudningar.

istället för bröd

Så här kunde det gå till:

Middagsbjudningar

Middagsbjudningar var, till skillnad från under 1600-talet, ganska fria och lättsamma tillställningar. Gästerna satt placerade efter social status. Det viktigaste var inte maten, utan att gästerna hade “esprit”, det vill säga en rapp tunga, fyndighet, humor.

Huvudrätterna

Huvudrätterna serverades ofta i två, ibland upp till fyra omgångar, och efterrätterna serverades i två omgångar, eller “anrättningar” som det hette.

Service a la Francaise

Rätterna serverades inte som idag efter varandra, utan allt sattes fram samtidigt. Detta kallas “service a la francaise”. Mycket av maten var färserad, pastejer, puddingar och aladåber var populära. Kalla rätter var vanligt.

Vilt såklart

Vilt såklart. Gris. lamm och nöt åts främst på hösten efter slakt. Frukt och grönsaker åts färska under säsong, annars inlagt, kanderat, saltat…

Skåla efter utmaning

Skålade gjorde man ofta efter utmaning; man spände ögonen i en bordskamrat och väntade till denne föreslog en skål.

Samtal

Samtalet var det viktiga.

Uppdelad

Maten var uppdelad i två delar; huvudrätter och efterrätter.

Musik

Bättre middagar avbröts gärna för musik.

Allt var närproducerat

Färskvaror fanns det inte alltid gott om och allt var närproducerat. För att ha färsk fisk på bordet krävdes ofta dammar med rudor, karp, kräftor.

Vin och öl

Folk på landet drack öl, fint folk drack vin. Vinerna var främst av två typer; Burgunder och Rhenskt. Vin kryddades gärna med socker, citron, ingefära, kanel…

Salt var dyrbart

Värdinnan satt alltid vid bordets kortsida och hällde gärna upp soppa till gästerna. Hon vaktade även saltkaret, salt var dyrbart.

1700-tals middag på slottet

MENY

1700-talsmiddag 13 augusti 2022

Äpplesoppa
Förrätt, tillbehör eller dessert… en rätt med många möjligheter. Köttsoppa med saffran
Consommé med smak av saffran Vit äggost
Krämigt ost på äggvita smaksatt med rosenvatten och mandlar Ragu av kyckling
Inte bara kyckling i denna gryta men också oxtunga, anchovies och kräftor! Märgpudding
Fattiga riddare delux Syltad gås
Gås i glas Fin köttpastej
Köttterrin med bl.a kalv, talg, märg, murklor och inte minst kräftor – igen! Strömming med ostronsmak
Sill – och märkligt nog inte ett ostron i närheten av denna rätt, trots receptet! Franskbröd
Bättre kända som brioche nuförtiden. Stuvade endiver
Ingen grädde i denna stuvning – bara smör. Körvelstuvning
Lite grönt att äta till… Körvelplättor
Minipannkakor med körvel.

 

Efterrätter

Citronsoppa
Dessertsoppa gjord på slottets favoritfrukt. Citronpaj
Vi använder hela, syltade citroner. Vinkokta äpplen
Pocherade äpplen. Sockerbröd
En slags muffins med smak av apelsin och citron.

Här möter du 1700-talsmiddagens köksmästare i vanliga fall.

Efter måltiden sträcker gästerna på benen och går upp till slottets stora sal på tredje våningen. Där väntar dansmästare John Wickman med sällskap. John och dansarna visar 1700-talets modedanser och gästerna är välkomna att själv prova på!

John-Wickman-med-dansare 1700-tal John Wickman framträder med danspartner Elena Mikheeva

Upplev 1700-talsmiddag med dans på Christinehof slott

Fasan paj på 1700-tals middag

Mia Gröndahl
John Wickman
Annette Helmers
Peder Lamm

Medverkande:
Peder Lamm, måltidsciceron
Annette Helmers, cellist, musicerar vid måltiden och dansen
John Wickman, dansmästare, framträder med danspartner Elena Mikheeva
Mia Gröndahl, värdinna och saltvakterska Stephen Radcliffe och Linda Hallberg, köksmästare Stephen Radcliffe och Linda Hallberg, köksmästare

Tänk att få bjuda på en riktig 1700-talsmiddag på slottet!

Det är en dröm som nu går i uppfyllelse. Den 13 augusti dukar vi upp ett fantastiskt bord med mer än 15 rätter från Gustaf Abraham Pipers kokbok, som han skrev för hand 1739 till sin unga hustru Märta Sture. Vi den tiden bodde Gustaf och Märta, som för övrigt var Christina Pipers barnbarn, på Tunbyholm utanför Smedstorp.

Christinehofs 1700-talsmiddag tillagas av Stephen Radcliffe och Linda Hallberg, ägare till restaurang Stationen i Lövestad. I den långa renommé av restauranger där han kockat är bland annat Grand i Lund, The Lodge i Genarp, Hotell Mossbylund i Abbekås, Villa Strandvägen och Upp eller ner/Litemer i Ystad. Vi är mycket glada att Stephen och Linda har antagit utmaningen att laga rätterna till vår 1700-talsmeny! (Hela menyn finns längre ner i texten.)

När Christinehof stod färdigt 1741 bjöds det på middagar i stora matsalen. Två kungapar har varit gäster på Christinehof, Fredrik I och Ulrika Eleonora, Karl XII:s syster. Samt Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika, Gustav III:s föräldrar. Vad som serverades vid dessa tillfällen är okänt, men den som vet en hel del om hur en middag på 1700-talet gick till är vår måltidsciceron Peder Lamm, och han beskriver middagsbjudningar.

istället för bröd

Så här kunde det gå till:

Middagsbjudningar

Middagsbjudningar var, till skillnad från under 1600-talet, ganska fria och lättsamma tillställningar. Gästerna satt placerade efter social status. Det viktigaste var inte maten, utan att gästerna hade “esprit”, det vill säga en rapp tunga, fyndighet, humor.

Huvudrätterna

Huvudrätterna serverades ofta i två, ibland upp till fyra omgångar, och efterrätterna serverades i två omgångar, eller “anrättningar” som det hette.

Service a la Francaise

Rätterna serverades inte som idag efter varandra, utan allt sattes fram samtidigt. Detta kallas “service a la francaise”. Mycket av maten var färserad, pastejer, puddingar och aladåber var populära. Kalla rätter var vanligt.

Vilt såklart

Vilt såklart. Gris. lamm och nöt åts främst på hösten efter slakt. Frukt och grönsaker åts färska under säsong, annars inlagt, kanderat, saltat…

Skåla efter utmaning

Skålade gjorde man ofta efter utmaning; man spände ögonen i en bordskamrat och väntade till denne föreslog en skål.

Samtal

Samtalet var det viktiga.

Uppdelad

Maten var uppdelad i två delar; huvudrätter och efterrätter.

Musik

Bättre middagar avbröts gärna för musik.

Allt var närproducerat

Färskvaror fanns det inte alltid gott om och allt var närproducerat. För att ha färsk fisk på bordet krävdes ofta dammar med rudor, karp, kräftor.

Vin och öl

Folk på landet drack öl, fint folk drack vin. Vinerna var främst av två typer; Burgunder och Rhenskt. Vin kryddades gärna med socker, citron, ingefära, kanel…

Salt var dyrbart

Värdinnan satt alltid vid bordets kortsida och hällde gärna upp soppa till gästerna. Hon vaktade även saltkaret, salt var dyrbart.

1700-tals middag på slottet

MENY

1700-talsmiddag 13 augusti 2022

Äpplesoppa
Förrätt, tillbehör eller dessert… en rätt med många möjligheter. Köttsoppa med saffran
Consommé med smak av saffran Vit äggost
Krämigt ost på äggvita smaksatt med rosenvatten och mandlar Ragu av kyckling
Inte bara kyckling i denna gryta men också oxtunga, anchovies och kräftor! Märgpudding
Fattiga riddare delux Syltad gås
Gås i glas Fin köttpastej
Köttterrin med bl.a kalv, talg, märg, murklor och inte minst kräftor – igen! Strömming med ostronsmak
Sill – och märkligt nog inte ett ostron i närheten av denna rätt, trots receptet! Franskbröd
Bättre kända som brioche nuförtiden. Stuvade endiver
Ingen grädde i denna stuvning – bara smör. Körvelstuvning
Lite grönt att äta till… Körvelplättor
Minipannkakor med körvel.

 

Efterrätter

Citronsoppa
Dessertsoppa gjord på slottets favoritfrukt. Citronpaj
Vi använder hela, syltade citroner. Vinkokta äpplen
Pocherade äpplen. Sockerbröd
En slags muffins med smak av apelsin och citron.

Här möter du 1700-talsmiddagens köksmästare i vanliga fall.

Efter måltiden sträcker gästerna på benen och går upp till slottets stora sal på tredje våningen. Där väntar dansmästare John Wickman med sällskap. John och dansarna visar 1700-talets modedanser och gästerna är välkomna att själv prova på!

John-Wickman-med-dansare 1700-tal John Wickman framträder med danspartner Elena Mikheeva

Våra medarrangörer

© 2023 Christinehof slott i regi av Christinas Wänner. All rights reserved.